Ve druhé polovině září se otevře v prostorách rekonstruovaného objektu filozofické fakulty v Křížkovského ulici 10 nové bistro. Občerstvení bude provozovat Správa kolejí a menz UP, a to ve svém originálním konceptu FreshUP.
„Bistro bude v prostorách bývalé pokladny. V přízemí je prostor pro obsluhu s potřebným gastronomickým vybavením. Uprostřed prostoru zájemci najdou obslužný pult s vitrínami a u zdi i osvětlený bar pro sezení čtyř návštěvníků. Ve zbudovaném patře jsme vytvořili asi 15 míst k sezení s výhledem na nádvoří. Na vnitřní plochu bistra přímo navazuje i venkovní zahrádka s pěti stolky, které doplňují slunečníky a dvacet křesel. Pokrytí wi-fi považujeme za samozřejmost,“ řekla Jiřina Menšíková, tajemnice filozofické fakulty. Zdůraznila přitom, že na vlastní realizaci bistra filozofická fakulta úzce spolupracuje se Správou kolejí a menz.
Návrh interiéru nového bistra vypracoval ateliér Mimokolektiv, který navázal na projekt rekonstrukce budovy Křížkovského 10. „Architekti nechali dispoziční řešení bistra na budoucí provozovatele. Rozhodnutí, aby jej provozovala právě Správa kolejí a menz plyne ze vzájemné potřeby co největšího synergického efektu na Univerzitě Palackého. Originální koncept FreshUP už úspěšně funguje v budově přírodovědecké fakulty na tř. 17. listopadu,“ doplnila tajemnice filozofické fakulty.
Nové bistro nabídne studentům a zaměstnancům čerstvá jídla z kvalitních vstupních surovin. Podle Terezie Mojžíšové, vedoucí provozu, doplní tato jídla sortiment menzy a zároveň poslouží jako alternativa rychlému občerstvení.
„Naši základní nabídku tvoří vlastní výrobky pod značkou Fresh Menza. Jde například o Fresh Saláty, které si už přes rok můžete koupit ve všech kolejích UP i v menzovních bufetech. Denně vyrábíme i čerstvé plněné housky a chleby,“ řekla. FreshUP bistro jich má podle Terezy Mojžíšové v nabídce zatím šest druhů.
„Od kuřecí housky s pečenými paprikami a pesto majonézou, vegetariánské s humusem z řepy či hrášku až po veganské varianty. Chleby plníme naší tuňákovou či vaječnou pomazánkou, v nabídce máme i klasiku šunka/sýr. Spolupracujeme s lokální pekárnou Domapek, která pro nás vymyslela rustikální housky,“ dodala vedoucí provozu FreshUP. Potvrdila zároveň, že v bistru na filozofické fakultě budou v prodeji i bezlepkové krémové polévky vlastní výroby, smoothie a samozřejmě káva. Drobný prodej pečiva z pekárny Domapek doplní i cukrářské výrobky Alis Delis.
Ve všech FreshUP bistrech je možná úhrada prostřednictvím ISIC karty i zaměstnanecké karty. ISIC kartu je v bistrech možné i dobíjet.